Amikor túlestem a műtéten, míg bent voltam próbáltam kideríteni, hogy mi az amit lehet és mi az amit tilos fogyasztani a gyógyulási fázisban. Mondanom se kell, úgy mint magával a betegséggel, ezzel is csak érintőlegesen foglalkoztak az oldalak amiket találtam és sok ellentmondásba ütköztem a “mit lehet enni és mit nem” kérdésben.
Megosztom Veletek, hogy a kórházban a dietetikus milyen előírás- és étrendlistát nyomott a kezembe. Úgy gondolom, ezt vehetjük hivatalosnak is.
Miért kell ügyelni arra, mit eszünk?
Elég ha csak arra gondolsz, hogy egy belső szervedet, az emésztőrendszered aktív részét műtötték, vágták. Felszívódó varratot alkalmaznak ugyan, tehát nem kell kiszedni (ellentétben a bőrfelszíni varrással), viszont mint minden seb esetében, a vágásnál megduzzad a szövet és jelenleg csak a varrat tartja össze mindaddig, amíg összeforr és újra rugalmassá válik. Jelenleg ott egy akadály képződött, ahol a darabos étel okozta bélsárrögök megakadhatnak, és egy friss seb esetén ez nem szerencsés.
Tehát a cél: könnyen emészthető, zsír-, fűszer- és durvarost szegény étrend, amely nem okoz bélpuffadást, gyakori (napi 4-5) kis étkezésekkel és bő folyadékbevitellel (min. 2,5 liter/nap).
Idővel fokozatosan át lehet térni a normál étrendre.
Tápanyagösszetétel
Energia:
- testtömeg felesleg esetén 1200-1600 kcal
- normál testtömeg esetén 2000-2500 kcal
Fehérje: 1,1-1,2 g/ttkg (testtömeg kilogramm)
Zsír: 0,3-0,8 g/ttkg (ennek fele arányban növényi olajnak kell lennie)
Szénhidrát: 3-5 g/ttkg
Rost: 20-30 g (vízben oldódó)
Folyadék: 1,5-2 liter
Felhasználható élelmi anyagok
1. Hús és húskészítmények
Baromfi, borjú, marha, sertés, hal sovány formában felhasználható. Felvágottak közül a sokaszalámik (pulyka, sertés, marha), zala felvágott, virsli, krinolin ajánlott.
2. Tej és tejtermékek
A tej egyéni érzékenységtől függően 1-2 dl/nap mennyiségben fogyasztható zsírszegény formában (0,01%-1,5%). Sovány tejtermékek közül kefír, író, savó, natúr joghurt, gyümölcsös joghurt (0%-os zsírtartalmú). Ügyelni kell rá, hogy ne az aprómagvas, aszalt gyümölcssel, illetve különféle magvakkal legyen ízesítve! Tejföl, tejszín ízesítésre is csak a műtétet követő öt hét után használható fel. Túró és sajtok száraz formában fogyaszthatóak. Ügyelni kell arra, hogy néhány embernél a sajtok székrekedést okozhatnak. Sovány tejpor alkalmanként 2-5g mennyiségben fogyasztható.
3. Tojás
Műtét után 2 héttel lágy formában, vagy ízesítésre, kötőanyagként heti 3-4db használható. A tojásfehérjét nem kell korlátozni, csak a sárgáját.
4. Kenyér, péksütemény
Az első 5 hétben ajánlott a fehérkenyér, péksütemény fogyasztása szikkadt, száraz, pirított formában. Utána barna, félbarna kenyerek is ehetők.
5. Rizs
Önálló köretként, ételkészítésre is felhasználható (pl. húsgombócnak, rizsfelfújtnak).
6. Zöldség, főzelékfélék
Burgonya, sárgarépa, tök, paraj, spenót főzeléknek fogyasztható. A többi zöldség és főzelékféle az első 5 hét után egyéni érzékenységtől függően elkészíthető. Zsenge zöldborsó, zöldbab, káposztafélék, karfiol, karalábé, főzés után, a főzővíz elöntésével, majd átpasszírozva ajánlható. Paradicsom, paprika 5 hét után, lobogó vízben néhány másodpercre belehelyezve, majd kiemelés után a viaszos héj lehúzásával fogyasztható.
7. Savanyúságok
Csemege uborka, nem túl ecetesen elkészítve, cékla fogyasztható.
8. Saláták
Fejes saláta, répasaláta, burgonyasaláta hagyma nélkül, joghurtos öntetű saláták fogyaszthatók.
9. Gyümölcsök
30-50 dkg mennyiségben, nyersen, présnedvnek, turmixnak, levesnek, mártásnak, kompótnak, lekvárnak felhasználható. Alma, héj nélkül, narancs nedvként, mandarin mag nélkül, őszibarack héj nélkül kompótnak, levesbe. A reszelt almának kifejezetten jó hatása van. Panaszt okozók a durva héjú gyümölcsök, pl. szilva, téli alma, zöld alma, körte, szőlő és a magvas gyümölcsök: dinnye, kiwi, egres, ribizli, és puffadást okozhat a banán.
10. Tészták
Száraz tészták sovány túróval, sovány sajttal, burgonyával.
11. Édességek
Ajánlható a sült alma, piskóta zsírszegényen (csak papír van a tészta alatt sütéskor), rizsfelfújt, almahab, babapiskóta, háztartási keksz, Abonett keksz, puding vízzel vagy sovány tejjel elkészítve. Méz használható. Édesség helyett sóstallér, pogácsa fogyasztható.
12. Élvezeti szerek
Gyenge kávé napi 1 iható. Gyümölcsteák, szénsavmentes ásványvíz, gyümölcslevek (először szűrt, majd rostos formában), zöldséglevek, gyógyteák kúraszerűen (kamilla, hárs, csalán csipke). Alkohol fogyasztása nem ajánlott.
Ételkészítési formák
Főzés, párolás, ízes párolás, gőzben főzés, egyben sütés, teflon használata, alufóliában sütés, cserépedényben, párolóedényben való ételkészítés, roston sütés, grillezés.
Sűrítés
Saját anyaggal, lisztszórással, turmixolással, kefíres habarással, diétás rántással (lisztet szárazon zsemleszínűre pirítjuk, és vízzel felengedjük). Fontos, hogy a beteg megfelelő hőmérsékleten (langyos), megfelelő idő alatt, jól megrágva fogyassza el a táplálékot.
Szabad
tea, limonádé, kefír, joghurt, gyümölcslevek, zsemle, fehér kenyér, kalács, kétszersült, barna kenyér, túró, köményes sajt, óvári sajt, tojásfehérje, olaj, margarin, hal, sertés, borjuhús, házinyúl, csirke, galamb, máj, virsli, parizer, gépsonka, burgonya, cékla, paraj, fejessaláta, sárgarépa, tök, zeller, zöldbab- és zöldborsó püré, cukkíni, rizs, dara, száraztészták, liszt, babapiskóta, mézes, ropi, palacsinta, alma, grape fruit, narancs, cseresznye, őszibarack, körte, meggy, banán, citrom, mandarin, sárgadinnye
Tilos
tejeskávé, feketekávé, alkohol, friss kelt sütemények, juhtúró, körözött, zsíros füstölt sajtok, vaj, tejszín, tejföl, sertészsír, szalonnafélék, baromfizsír, kaviár, szardinia, heringfélék, vadhúsok, belsőségk, libamáj, kacsamáj, zsíros fűszeres felvágottak, retek, karalábé, karfiol, kelkáposzta, kukorica, sóska, uborka, paradicsom, szárazhüvelyesek, tejberizs, tejbedara, száraztészták önálló ételként, kelt zsírban sült hájas tészták, linzer, csokoládé, kakaópor, nápolyi, füge, birs, egres, sárgabarack, szilva, dió, mák, mandula, mogyoró, gesztenye, aszalt gyümölcsök, olajos magvak, csípős fűszerek