Tudnivalók, tünetek

Kijelenthetjük, hogy a vakbélpanaszok fő okaként az appendix (féregnyúlvány) gyulladt állapota okolható.

Nincs egyértelmű magyarázat arra, hogy ez miért következik be, leggyakoribb okként az appendix járatának eltömődése, merül fel. Ezt okozhatja bélsárrög, halszálka, apró, megemésztetlen mag, stb.

Fontos! A fájdalom van akinél időszakos (1-2 nap után elmúlhat egy kisebb időre, mondjuk pár napig, 1-2 hétig nem jelentkezik), viszont nem érdemes halogatni a műtétet (ha bebizonyosodik, hogy vakbélgyulladás) mert ez idő alatt szép lassan perforálódik (átfúródik) a féregnyúlvány nyakánál a szövet és így a belső szervek közé szivároghat a béltartalom, ami igen komoly komplikációkat okozhat! (Ki kell mosni a hasüreget, tovább tart a felgyógyulás, napokig egy cső lóg ki az ember hasfalából, amin ki kell szivárognia az összes, a hasüregben maradt felesleges folyadéknak, ezt a zacskót meg cipelheti magával mindenhova, nem lehet kellemes.)

 

Mi is a féregnyúlvány, mire szolgál?

Az emberi bélrendszer
Az emberi bélrendszer

Az orvostudományban jelenleg is vita tárgyát képezi ennek a szervnek a funkciója. Vannak akik azt állítják, hogy ez is egyike azon szerveinknek, melyeknek gyakorlatilag nincs fukciója. Felesleges, hasznos funkció nélküli szervnek tartják ezen felül a farokcsontot, szőrmerevítő izmot (amikor libabőrös leszel), bölcsességfogakat és a férfiak mellbimbóját.

A véleményezők másik csoportja szerint (2009-ben erről tanulmány is készült) viszont van haszna: a bélrendszerben található megannyi baktériumtörzs képviselője megtalálható benne, így amikor a bélrendszert olyan hatás éri, amely során a benne található hasznos baktériumok elpusztulnak, akkor ebből a “tartalékból” képes a bélflóra idővel a nulláról felépülni.

Ez a kis, átlag 8-10cm hosszú csőszerű szerv a vakbelünk összefutásánál taláható.

 

Mik a tünetek?

A mai napig nem sikerült egységes vizsgálatmódszert kitalálni ahhoz, hogy egyértelműen megállapítsuk, hogy vakbélgyulladásról van szó. Viszont nagy bizonyossággal kiejelenthető hogy ha az alábbi tünetek fennálnak, akkor az bizony az appendix gyulladt állapotára vezethető vissza.

  • hasi fájdalom (állandó és nem terjed át máshova), mely később lokalizálódik (egy helyre összpontosul, jellemzően az úgynevezett “McBurney pontra”, ami a csípőtövis és a köldök között húzott egyenes külső és középső harmad határán van)
  • nyomásra, köhögésre, rázkódásra helyileg érzékeny
  • étvágytalanság
  • hányinger

Ezek a legjellemzőbb, legegyszerűbben észlelhető tünetek, ha szeretnél részletekbe menően tájékozódni, látogass el ide.